Allereerst is Kendo een sport, vaak wordt de sport onjuist beoordeeld als een gevechts-techniek. Kendo (de weg van het zwaard) kan als volgt worden verwoord: “is het trainen van je karakter door de toepassing van de grondbeginselen van het zwaardvechten”. Kendo is dus een oefening in zelfdiscipline.

Kendo is ontstaan uit de samoerai traditie zoals ook o.a. Iaido, Jodo, Judo, Karate, Aikido etc., allen behoren tot het Budo.

Om blessures en verwondingen tijdens oefeningen onderling te voorkomen zijn o.a. de shinai en de bogu ontwikkeld. De shinai (het zwaard) gemaakt van vier bamboe latten bijeen gehouden door verschillende leren bindingen is zo ontworpen dat risico’s op blessures en verwondingen tot een minimum worden beperkt. Met de shinai wordt op 5 verschillende doelen (hoofd, pols, zijkanten van de borst en keel) geslagen of gestoten, die een punt op kunnen leveren mits de gehele oefening goed wordt uitgevoerd.

Ook de bogu (het borststuk (Do), helm (Men), handschoenen (Kote) en kruisbeschermer (Tare) is met hetzelfde doel voor ogen ontworpen. De bogu geeft, mits juist gebruikt, een uitstekende bescherming en bewegingsvrijheid. Dit tezamen met de hakama (broekrok) en Gi (trainings jas) geeft het traditionele uiterlijk van de kendoka/kenshi (iemand die Kendo beoefend).

Kendo wordt beoefend door zowel vrouwen als mannen en jongens en meisjes. In Nederland is het aandeel vrouwen en kinderen klein maar in Japan wordt de sport echter op basisscholen, voortgezet onderwijs en universiteiten beoefend. Kendo is goed voor de ontwikkeling van het karakter en discipline en is ook een goede manier om stress en energie kwijt te kunnen.

Wil je meer informatie over Kendo? Neem dan contact met ons op.